Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

To χωριό μου , η Καστανούλα στη νότια Ευρυτανία

Γεία σας,


Το ιστολόγιο αυτό αναφέρεται στο χωριό του πατέρα μου και δικό μου, την Καστανούλα (παλιά ονομασία Σέλιτσα) που βρίσκεται στη νότια Ευρυτανία. Ανήκει στο δήμο Δομνίστας , τέως κοινότητα Ψιανών.

Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων, σε ένα "ξέφωτο" της βόρειας πλαγιάς του όρους 'Πλατάνι' ανάμεσα σε πυκνό ελατόδασος και η ονομασία του- Καστανούλα - οφείλεται στις πολλές καστανιές που είναι φυτεμένες στο χωριό. Η αρχική ονομασία Σέλισα ή Σέλιτσα σημαίνει "ηλιόλουστη" και είναι κάτι που ταιριάζει με το χωριό ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι πιθανότατα τούρκικης προέλευσης , διατηρήθηκε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα ώσπου άλλαξε σε Καστανούλα. Δείτε φωτογραφίες.

Η ιστορία του χωριού μαρτυρά πως ήταν ορμητήριο καπεταναίων κατά την επανάσταση του '21 με τα ερείπια του αρχοντικού του οπλαρχηγού της περιοχής Γιολδάση να σώζονται μόνο. Πρόκειται για τα θεμέλια αρχοντικού της εποχής που ήταν τριών (3) ορόφων και 30 δωματίων (!). Οι γεροντότεροι του χωριού μαρτυρούσαν πως για την ανοικοδόμηση του, ο καπετάνιος είχε επιστρατεύσει τους χωρικούς και τους ανάγκαζε να κουβαλήσουν τις πέτρες λαξευμένες από το κοντινότερο βουνό , το Πλατάνι, με τα πόδια (!).

Στο χωριό μόνιμοι κάτοικοι πια δεν υπάρχουν. Πρόκειται πλέον για ένα παραθεριστικό χωριό και λόγο του κλίματος - ησυχίας προτιμάται από τους κατοίκους των κοντινότερων αστικών κέντρων (Αγρίνιο , Πάτρα , Αθήνα), για να περάσουν τις διακοπές τους κατά τους θερινούς μήνες. Οι παραθεριστές αυτοί, κατάγονται από την Καστανούλα ως επί το πλείστον και σχεδόν όλοι τους έχουν αναπαλιώσει - χτίσει ένα μικρό σπίτι ως εξοχικό για τις διακοπές τους.
Για να δείτε το κατάφυτο της περιοχής αλλά και την ομορφιά του τοπίου από μια δορυφορική εικόνα παρακαλώ κάντε κλίκ εδω.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε σχετικά web sites για την Ευρυτανία στους ακόλουθους σύνδέσμους :
Ευρυτανία, Χωριάτικοι Αντίλαλοι, Καρπενήσι, Δομνίστα.

Δείτε ακόμα και τον καιρό στη περιοχή από το εθνικό αστεροσκοπίο.